Roskó Tibor

Electra Signature

Ügyfélkapu, Adobe XMP alapú dokumentum aláíró szolgáltatás

Nyílt forrású, komponens és kormányzati azonosításon alapuló dokumentum aláíró szolgáltatás, elsődlegesen elektronikus szerződések készítéséhez. Egyedi szolgáltatásai révén a papír szerződéskötés folyamata teljes egészében leképezhető elektronikus környezetbe.

A szerződéskötés egyik kulcsfontosságú paramétere, hogy az aláírók milyen sorrendben írnak alá egy-egy okiratot. A rendszer révén elektronikus munkakörnyezetben is lehetőség nyílik az aláíró felek sorrendjének meghatározására, erre más, olyan piaci termékben, amely nem egy zárt közösség számára érhető csak el, nincs lehetőség. Például a tanúsítvány alapú vagy biometrikus kéz írott e-aláírás esetén. Nagy szervezetek számára lehet előnyös egy másik tulajdonság, mely szintén egyedülálló az említett szolgáltatásokkal szemben, ez nem más, mint az aláírók helyetteseinek kijelölése. Példaként egy felső vezető helyettese, jogkörénél fogva aláírhat bizonyos dokumentumokat, ennek kijelölése révén a belső szabályzatok leképezhetők egy-egy dokumentumra.

Záró momentumként néhány szó a jövőbeni felhasználás lehetőségeiről. Az Ügyfélkapu rendszer lehetővé teszi külföldi állampolgárok regisztrációját is, ezáltal nem korlátozódik le a hazai applikálás potenciálja. Ezen opció révén lehetőség nyílhat teljesen papírmentes, elektronikus ügyintézés bevezetésére bármely olyan intézményben, ahol erre adottak a szükséges paraméterek, például a Debreceni Egyetem kapcsán.

A fejlesztés jelenleg is zajlik, demó kipróbálásra előzetes egyeztetés alapján van lehetőség.

Készült: Vásárosnamény, 2020-03-29 11:18:06. | A tartalom felhasználásához a szerző előzetes engedélye szükséges!